L’Associació de Reis Mags d’Ibi és una associació legalment constituïda segons la llei d’associacions actualment en vigor que té com a finalitat l’organització de les Festes dels Reis d’Orient en Ibi.

Actualment l’Associació és responsable d’organitzar els següents actes i esdeveniments: el Concert de Nadal i Reis, el Concurs Internacional de Marxes per a Cavalcada de Reis Mag, les cercaviles dels nanos els dies 4 i 5 de gener de matí; la cavalcada de l’Herald amb la posterior recollida de cartes i la cavalcada de Reis que és l’acte central. També s’encarrega de preparar el sopar de Reis la nit del 4 de gener i la missa de Reis el dia 6.

A més a més ens fem càrrec del manteniment dels vestits de la major part dels personatges de les dues cavalcades: Reis, Herald, patges, soldats, Herodes, Sant Josep, Mare de Déu, àngel,… que són propietat de l’Associació.

Historia de l’Associació

Des què en 1930 es va fer la primera Cavalcada de Reis Mags en Ibi, l’Ajuntament va anar delegant en diferents entitats la seua organització fins que en l’any 1957 ho va fer ja de forma definitiva en una comissió a on estaven representades les empreses del nostre poble. Aquesta comissió es va dotar d’unes normes de funcionament i podem dir que constitueix el germen de l’actual Associació de Reis Mags d’Ibi.

En aquells temps, en un poble en plena expansió gràcies al gran creixement de la indústria joguetera, no és d’estranyar que els empresaris del sector s’implicaren a fondo amb la Festa i assumiren tant l’organització com el seu finançament. No de bades, la tradició de regalar llepolies i joguets als xiquets la nit del 5 al 6 de gener, havia convertit els Reis d’Orient en els millors comercials que podien tenir.

A partir de les dècades dels anys huitanta i noranta el joguet va anar perdent pes en l’economia d’Ibi i, en conseqüència, els industrials jogueters en la gestió de l’Associació de Reis Mags. I encara que l’Associació va intentar renovar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies, no pogué, o no sabé, fer-ho; produint-se en l’any 2009 una greu situació que va posar en perill la celebració de les festes de Reis de 2010.

Afortunadament, l’acció decidida d’un grup de persones amants de la Festa va aconseguir reconduir la situació i des d’aleshores l’Associació ha seguit organitzant les cavalcades reials, alhora que les millorava i ampliava el nombre d’actes i activitats lligats a la Festa de l’Epifania, cada vegada obrint-se més a la rica i plural societat ibiera.